Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegankelijkheid

De website is er voor iedereen. Daarom voldoet onze oplossing aan het VN verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap én de wettelijke toegankelijkheidseisen. Het raamwerk waarmee u samen met ons de websites samenstelt, voldoet volledig aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen. Dit gehele raamwerk inclusief alle opties en modules wordt 2 keer per jaar getoetst op toegankelijkheid door onze partner Cardan Technobility, een erkend toetsings-bureau.

Beheerders

Digitale toegankelijkheid gaat niet alleen over websitebezoekers maar ook over de gebruikers die de content op de website publiceren. Ook zij kunnen een functiebeperking hebben en daardoor belemmerd worden in hun werk.

ATAG 2.0 zijn de richtlijnen om beheeromgevingen te testen op toegankelijkheid. Deze richtlijnen werden gepubliceerd in 2015. Veel van de ATAG 2.0 eisen verwijzen dan ook rechtstreeks naar de WCAG 2.1.

Een belangrijk deel om te voldoen aan de WCAG 2.1, niveau AA richtlijnen is in ons beheersysteem SIMsite Drupal reeds gerealiseerd. Om een voorbeeld hiervan te geven; in ons CMS wordt bij het invoeren van een afbeelding standaard om een alt-tekst gevraagd, zijn titels en een tekst paragraaf verplichte velden, wordt metadata automatisch gevuld. SIM heeft mede door de samenwerking met Cardan Technobility voldoende kennis en ervaring in huis om de toegankelijkheid van onze beheeromgeving verder te brengen naar WCAG 2.1. Dit doen we onder meer door ook onze beheeromgeving regelmatig te laten testen op de ATAG 2.0 richtlijnen.

Mensen

SIM is zich ervan bewust van het feit dat toegankelijkheid meer is dan de WCAG of ATAG richtlijnen. Toegankelijkheid gaat namelijk vooral over mensen. Wij zijn pas tevreden als onze websites en apps óók door iedereen gebruikt én beheerd kunnen worden, inclusief mensen met een beperking. Wij maken onze producten inclusiever door in het ontwerpproces en de doorontwikkeling en ‘mens’ centraal te zetten waarbij wij steeds de toegankelijkheid benaderen vanuit de doelgroep. We doen dit, door samen met gebruikers, ons raamwerk voor websites én beheeromgeving continue te testen. Daarnaast laten we ons doorlopend informeren en adviseren door ervaringsdeskundigen en hun belangenorganisaties.

Gebruik van persona’s in de ontwikkeling van onze producten

De persona’s worden ontwikkeld op basis van gesprekken met ervaringsdeskundige, bestaande basisprofielen én een hechte samenwerking met de verschillende belangenorganisaties. Op deze wijze dwingen wij ons, na te denken over de doelen, het gedrag en de pijnpunten van de mensen die door onze ontwerpbeslissingen worden beïnvloed.

Het testen met mensen met een beperking

Door onze producten regelmatig te testen met mensen met een beperking, komen we te weten waar de werkelijke behoeftes liggen en welke aanpassingen er nog nodig zijn om de digitale toegankelijkheid van deze te verhogen.

Functionaliteiten op de website

De website kent diverse opties om toegankelijkheid te verbeteren.

  • Contrast functie: de contrast functie wordt gepresenteerd aan de rechterkant van de website. Wanneer een gebruiker de knop activeert wordt de website in zwart/wit/grijs weergegeven voor maximaal contrast. Dit bevordert de leesbaarheid.
  • Fontgrootte functie: de fontgrootte functie wordt gepresenteerd aan de rechterkant van de website. Wanneer een gebruiker de knop activeert wordt de website in zijn geheel in een groter lettertype gepresenteerd. Dit bevordert de leesbaarheid.
  • Voorleesfunctie (optioneel): Met een contract bij Readspeaker (‘voice’ software voor blinde-en/of slechtziende gebruikers) kan de functionaliteit van de voorleesfunctie worden geactiveerd in het CMS waarmee teksten op de website worden voorgelezen. Ook is het mogelijk pdf-bestanden te laten voorlezen.
  • Toegankelijke video (optioneel): Met een contract bij Scribit.pro wordt het mogelijk om video’s met audiodescriptie, ondertiteling en tekstomschrijving te tonen waarmee deze toegankelijk zijn.
  • Externe links: alle links die naar een andere website verwijzen krijgen automatisch een icoon gepresenteerd waarmee duidelijk wordt dat de website verlaten gaat worden.
  • Documenten informatie: wanneer deze optie geactiveerd is, komt er onder een (pdf) document een hulptekst te staan. 

Functionaliteiten in het CMS

Het CMS kent diverse opties om te ondersteunen bij het toegankelijk maken van de website.

  • Verplichte velden: titel, minimaal 1 tekst paragraaf, alt attributen, metadata
  • Siteimprove integratie: (optioneel): Met een contract bij Siteimprove (continue controle website op toegankelijkheid) kan de functionaliteit van de Siteimprove-plugin worden geactiveerd in het CMS. Deze integratie geeft inzicht in de actuele toegankelijkheidsstatus van de gehele website, geeft aan waar problemen zich bevinden en biedt de mogelijkheid om direct vanuit het CMS de gehele pagina te laten valideren door Siteimprove.
  • Handig: De content wordt gepresenteerd in de styling van de website zodat de redacteur direct ziet hoe de content er op de website uit komt te zien zodat opvallende afwijkende zaken gelijk gezien kunnen worden.

Screenreaders

Een schermlezer of screenreader is een softwareprogramma dat de tekst van het computerscherm voorleest. Schermlezers worden voornamelijk gebruikt door blinden of slechtzienden, soms in combinatie met een brailleleesregel. De keuze voor een bepaalde schermlezer is afhankelijk van de gebruiker en de omstandigheden. 

Meer informatie: Aangeraden screenreaders

 

 


Feedback

Heeft u een opmerking of suggestie over deze pagina, laat het ons dan weten. We stellen uw feedback op prijs.